فالوده در یزدقدمت 50 ساله دارد!
فالوده با قدمتی 50 ساله در یزد
با توجه به گرمای طاقتفرسای استان در فصل تابستان یکی از دسرهای مورد توجه و استقبال مردم یزد، فالوده است که از قدیم تا به امروز همراه روزهای گرم مردم یزد بوده است و همچنان بخشی از علائق مردم این شهر همچنین مسافران و توریستهاست.
البته فالوده تنها مخصوص یزد نیست بلکه انواع لذیذ و گوناگون آن مورد استقبال مردم شهرها و کشورهای دیگر نیز هست، هرچند که معروفترین آن، فالوده شیرازی و فالوده یزدی است.
«محمد درهمی» یکی از فالوده و بستیفروشان قدیم شهر یزد در اینباره میگوید: فالوده در گذشته، دسری بود که از پختن پودر بادام و شکر تهیه میشد، اما بعد، تبدیل به دسری خنک و خوشمزه و در عین حال با قیمتی بسیار ارزان شد.
وی اضافه میکند: فالوده در میان مردم یزد قدمتی حدود 50 ساله دارد و نخستین بار در یکی از روستاهای شهرستان تفت به نام طزرجان تهیه شد و هنوز هم حتی با پیشرفت علم و اختراع دستگاههای پیشرفته برای تهیه آن، نسبت به دسرهای جدید ارزانترین قیمت و بیشترین طرفدار را دارد، چه در سال 1350 که قیمتش دو ریال بوده و چه الآن که در سال 1395 قرار داریم و قیمتش 15 هزار ریال است.
درهمی عنوان میکند: در قدیم، زمانی که میوه کمیاب بود یا قشر فقیر جامعه وسعشان به خرید میوه نمیرسید، فالوده جایگزین مناسب و ارزانی به شمار میرفت و تعداد مغازههای فالودهفروشی بسیار بیشتر از امروز بود و حتی تمام مغازههای لبنیاتی و بستنیفروشیها نیز فالوده و ماقوت هم برای فروش داشتند و در هر کوچه و محله میشد، آن را به راحتی خریداری کرد.
وی در ادامه در خصوص نحوه تهیه فالوده یزدی میگوید: در فالوده یزدی، نشاسته را آب کرده و سپس آن را پخته و در هنگامی که داغ است از آبکشی که زیر آن ظرف یخی وجود دارد، عبور میدهند تا رشته رشته شود.
وی در خصوص تفاوت فالوده یزدی با فالوده شیرازی، بیان میکند: در تهیهی فالوده شیرازی، نشاستهی پخته شده را بوسیلهی دستگاه و با فشار از توری عبور میدهند تا رشته رشته شود و بعد در فریزر قرار میدهندتا یخ بزند.
به گفتهی درهمی، البته فالوده یزدی را بعد از آماده شدن با شیرهی، گلاب و سیاه دانه، صرف میکنند اما فالوده شیرازی را با آبلیموی تازه و آب آلبالو، تناول میکنند.
وی یکی دیگر از دسرهای سنتی یزدیها را ماقوت معرفی میکند و دربارهی آن میگوید: «ماقوت» یکی دیگر از دسرهای یزدیهاست که از خانواده همان فالوده است اما بیشتر در زمستان و فصل سرما، رونق دارد و مورد استفاده مردم قرار میگیرد.
وی اظهار میکند: تفاوت ماقوت و فالوده در این است که برای تهیه ماقوت، نشاسته پخته شده و داغ را در ظرف ریخته و در یخچال قرار میدهند که پس از سرد شدن به قالب ظرف در میآید و دیگر مانند فالوده رشته رشته نیست و پس از حاضر شدن نیز معمولاً تنها با شیره مصرف میشود.
این فالوده فروش قدیمی شهر یزد عنوان میکند: متأسفانه فالوده یزدی، نسبتاً ناشناخته مانده است و مانند فالوده شیرازی در همه شهرها شناخته شده نیست بلکه فقط مخصوص یزد است و از همینرو مسافران و گردشگران در هنگام سفر به یزد بسیار از آن استقبال میکنند و در تابستان کمتر کسی فالوده نخورده، یزد را ترک میکند.
درهمی میگوید: البته مردم یزد در فصل گرما از انواع عرقیجات گیاهی نیز بهعنوان نوشیدنی استقبال میکنند به نحویکه مصرف عرق کاسنی بهعلت طبع سرد، بسیار در یزد رواج دارد و برای رفع گرمازدگی از آن استفاده میشود. یکی دیگر از عرقهای مفید و پرخاصیت در فصل تابستان نیز عرق بید و شاطره است که جز ارزانترین عرقیجات است و تمام اقشار جامعه میتوانند از آن استفاده کنند اما عرق بیدمشک به دلیل طبع گرم آن در تابستان کمتر مورد استقبال قرار میگیرد.
Faldeh is 50 years old in Yazd
Due to the heated heat of the province in summer, one of the desserts attracted by the people of Yazd, has been from ancient times to this day along with the hot days of Yazd people and continues to be part of the interests of the people of this city as well as travelers and tourists
Of course, Faldeh is not unique to Yazd, but its gourmet variety is also welcomed by the people of the cities and other countries, although the most famous is Fallad Shirazi and Faldeh Yazdi
Mohammad Dharma, one of the oldest and old-fashioned fascist manufacturers in Yazd, said: "Faldeh was a former dessert who cooked almonds and sugar, but then turned into a cool and delicious dessert at the same time at a very cheap price
He adds: Faldeh, among the Yazd people, is about 50 years old, and it was first made in one of the villages of Taft, called Tesarjan, and still, even with the advent of science and the invention of advanced devices for its preparation, the cheapest desserts and The most popular, in 1350, its price is two rials and now that we are in 1395 and its price is 15 thousand rials
In the old days, in the old days, when the fruit was scarce or the poor people of the community did not buy fruit, it was an appropriate and cheap alternative, and the number of outbuildings was much higher than today, and even all dairy and ice cream shops are well-conceived and vicious It was also for sale, and in every neighborhood, it was easily purchased
He goes on to say about how to prepare Fazlod Yazdi: In Fallujah Yazdi, he drained starch and then cooked it and, when it is hot, passes through a rinse under which an ice cube is present, to strike the string
He says about Fallad Shirazi's discrepancy with Fallad Shirazi: In preparing Faldeh Shirazi, cooked starch is passed through the machine through a lance to strike the string and then place it in a freezer to freeze
According to Harmi, however, Fallad Yazdi, after preparing with juice, rose water and black beans, is eating but Falad Shirazi feeds with fresh lemon and cherry juice
He also introduces another traditional Yazd dessert to victory, and says: "Marvel" is another dessert of Yazdis, which is from the same family but flourishes in the winter and cold season, and is used by the people.
He states: "The difference between the charm and the foolishness is that, in order to make spells, they put hot cooked starch in a flask in a fridge, which, after cooling down into a container, comes in the form of a string of filaments, and afterwards Appearance is also usually consumed only with sap.
This is the sale of the old city of Yazd: Unfortunately, Faldeh Yazdi has remained relatively unknown, and like Faldeh Shirazi is not known in all cities, but only for Yazd, and therefore travelers and tourists are very welcome to visit Yazd. In the summer, few people are left unfinished, leaving Yazd
He says: Of course, Yazd people in the heat of the season also welcome a variety of vegetable flavors as a drink, as the consumption of chicory sweat is very popular in Yazd due to its cold nature, and is used to relieve heat. Another sweetening sweetener in the summer is the sweat of the beet and mustache, which is the cheapest flavor, and all the strata of the community can use it, but the sweat of the pussy is less welcomed due to its warmth in the summer
www.instagram.com/kojaberimyazd