جشن های زرتشتیان یزد
مراسمات زرتشتیان یزد
جشن هایی که امروزه زرتشتیان یزد برگزار می کنند همان جشن های ایران باستان است زرتشتیان در هر ماه, هنگامی که نام روز و ماه با هم یکی می شد, جشن برگزار می کردند و آن جشن را به نام همان ماه می نامیدند
جشن نوروز
زرتشتیان در شب قبل از نوروز، زمانی که تاریکی آخرین شب سال رنگ می بازد، بر بام خانه های خود آتش می افروزند و فردای آن روز با گستردن سفره هفت سین و چیدن خوراکی هایی که از قبل آماده کرده اند، جشن نوروز را آغاز می کنند.
یکی از این خوراکی ها پالوده مروارید است که از اوایل زمستان برای تهیه گندم و نشاسته آن دست به کار می شوند، شیشه یا سبزه از ضروری ترین لوازم سفره هفت سین است، از پنجه کوچک (۲۰ تا ۲۴ اسفند) زنان با همکاری هم به تهیه خوراکی های سنتی مانند نان شیر، کماج شیرین، نان پیه پیاز، حلوای سن، حلوای شکر می پردازند، همچنین آش هفت دونار یا ججه (gega) از هفت نوع غلات و حبوبات تهیه می کنند و در مراسم مذهبی خاص خود مصرف می کنند.
Zoroastrian ceremonies of Yazd
The festivities that Zoroastrians celebrate today in Yazd are the celebrations of ancient Iran. The Zoroastrians celebrated each month when the name of the day and month came together and called it the month of the month.
Norouz ceremony
The Zoroastrians set fire to their homes on the eve of Nowruz, the darkest night of the last night of the year, and begin celebrating Nowruz with the spread of the Haft-Sine table and picking up pre-prepared foods the next day
One of these foods is pearl refined, made from early winter to produce wheat and starch; glass or vegetable is one of the most essential supplies of Haft-Sine tableware, from small claws (1 to 6 March). Traditional foods such as lamb, sweet shortbread, onion bread, aged halva, sugar halva, also eat seven donuts or gega from seven varieties of cereals and eat at their own religious rituals. .